P2 Mens en Maatschappij

Projecten en investeringen

Sociaal Team Wassenaar

In 2024 gaat het Sociaal Team Wassenaar (STW) verder op de ingeslagen weg van de lerende organisatie. Het volgt het implementatieplan met de daarin beschreven stappen en te behalen resultaten. Het voert de vastgestelde missie en opdracht uit met de afgesproken uitgangspunten in beeld. Het samenwerkingsconvenant wordt geëvalueerd, eventueel bijgesteld en verlengd met de betrokken partijen. De ketenregie Zorg en Veiligheid en het Veiligheidshuis valt binnen het STW. Er wordt zeer nauw samen gewerkt met huisartsen, GGZ POH, Mentaal Lokaal, Fit in Wassenaar, GGD en andere partijen in de "periferie" van het STW.

Medio 2023 is de aanbesteding van het registratiesysteem afgerond. 2024 staat daarmee in het licht van de implementatie en het in gebruik nemen van dat registratiesysteem. Het toekomstig kwaliteitshandboek, de werkprocedures, de klantreizen, en klanttevredenheidsonderzoeken van het STW hangen nauw samen met de inrichting van het systeem. En zo ook de mogelijkheden en wijze van monitoring van resultaten, trends en andere informatie voor uitvoering, beleid en gemeenteraad.

Inzet van extra, niet geraamde, capaciteit tijdens de verdere (door-)ontwikkeling van het STW kan noodzakelijk zijn. Deze is niet altijd voorspelbaar, omdat de ontwikkelingen binnen het sociaal domein ook niet altijd voorspelbaar zijn. Denk hierbij aan (nieuw) (rijks-) beleid, maatschappelijke ontwikkelingen die elkaar steeds sneller opvolgen en een mogelijke crisis.

Jongerencentrum Dr. Mansveltkade
Het jongerencentrum aan de Dr. Mansveltkade is bedoeld als ontmoetingsplek en richt zich op talentontwikkeling en inwonersparticipatie van jongeren. De pilot is gestart in de tweede helft van 2023. Beoogd is om voor de zomer van 2024 op basis van de gestelde doelen te evalueren en tot een plan te komen met betrekking tot de toekomst van het jongerencentrum. Dit plan wordt opgesteld in samenwerking met jongerenwerk, politie, boa's en de gemeente. Er is extra budget nodig om jongerenwerk voldoende te kunnen inzetten tijdens de inloopmomenten van het jongerencentrum en om daarnaast ook de andere activiteiten door te laten lopen, bijvoorbeeld op scholen en op straat.

Warenar
Onderzocht zal worden of het haalbaar is naast de huidige theaterfunctie van de Warenar verschillende functies in het gebouw de Warenar te combineren, zoals een cultuurhuis met een buurtfunctie (ontmoeting, recreatie) en een dorpsmuseum. Binnen het dorpsmuseum zouden het brandweermuseum, de gemeentelijke kunstcollectie en de oudheidkundige vondsten een plek krijgen.
Het onderzoek naar de haalbaarheid richt zich enerzijds op de mogelijke ruimtelijke invulling van het gebouw en anderzijds op een financieel dekkend bedrijfsplan voor de Warenar. Een cultuurhistorisch onderzoek en een verkeersonderzoek zullen deel uitmaken van het haalbaarheidsonderzoek.
Nagegaan zal worden of een beroep kan worden gedaan op rijks- en/of provinciale subsidies.

Opvang Oekraïense ontheemden
Vanaf maart 2022 vangt Wassenaar Oekraïense ontheemden op, die gevlucht zijn voor het nog steeds voortdurende oorlogsgeweld. Deze opvang is vastgelegd in de Regeling opvang ontheemden Oekraïne. Op grond hiervan hebben de Oekraïense vluchtelingen onder andere recht op de volgende voorzieningen:

  • Onderdak in opvangvoorzieningen die een toereikend huisvestingsniveau bieden;
  • Een maandelijkse financiële toelage voor voedsel, kleding en andere persoonlijke uitgaven, tenzij de vluchteling inkomsten uit arbeid heeft;
  • Recreatieve en educatieve activiteiten;
  • Onderwijs aan ontheemden in de leerplichtige leeftijd.

Om deze voorzieningen binnen Wassenaar te kunnen bieden is in 2022 een projectorganisatie ingericht. Op dit moment worden 69 personen opgevangen op gemeentelijke opvanglocaties. Bij particulieren 47 personen.
Voor deze opvang is een jaarlijks budget van € 2.500.000 beschikbaar. De uitgaven worden via een specifieke uitkering vergoed door het Rijk.
Het is niet te voorspellen hoe de oorlog in Oekraïne verder zal verlopen en wat dit voor gevolgen zal hebben voor de opvang van Oekraïense vluchtelingen. We gaan ervan uit dat deze opvang ook in 2024 voortgezet zal moeten worden.

In samenwerking met de gemeente Den Haag is begin 2023 een deel van het ANWB-hoofdkantoor beschikbaar gekomen als opvanglocatie voor Oekraïense ontheemden. Hier kunnen 220 personen vanuit de gemeente Den Haag en 50 personen vanuit de gemeente Wassenaar worden gehuisvest. Zowel de inkomsten als uitgaven hiervoor zijn voor rekening van de gemeente Den Haag. Deze locatie is in ieder geval tot medio 2025 beschikbaar.
Daarnaast zijn er in Wassenaar nu twee grotere gemeentelijke opvanglocaties die samen plaats bieden aan 42 ontheemden. Deze opvanglocaties zijn vanaf medio 2024 niet meer beschikbaar. Voor de bewoners van deze locaties zullen dus in 2024 nieuwe opvanglocaties moeten worden gevonden. Ook moet met ingang van schooljaar 2024/2025 een nieuwe locatie beschikbaar zijn voor het geven van onderwijs aan Oekraïense vluchtelingen. De huidige locatie in de voormalige basisschool Den Deijl is vanaf zomer 2024 niet meer beschikbaar.

Multifunctionele sporthal aan de Dr. Mansveltkade 11
De sporthal wordt in 2024 in gebruik genomen en zal de sport in Wassenaar op een hoger plan brengen. Voor de exploitatie van de sporthal ontvangt Kieviten Sporthal Beheer BV een instandhoudingsvergoeding.

Herbestemming sporthal De Schulpwei
Als de nieuwe sporthal in het derde kwartaal van 2023 wordt opgeleverd, kan de Schulpwei worden afgestoten. Bezien moet worden wat er mogelijk is ten aanzien van herontwikkeling of herbestemming van de locatie. Ook zullen er gesprekken moeten plaatsvinden met de grondeigenaar. Dit project zal in 2023 starten, om onnodige leegstand en verpaupering te voorkomen. Ook in 2024 worden hiervoor kosten voorzien.

Deze pagina is gebouwd op 09/29/2023 13:11:34 met de export van 09/28/2023 17:15:32