1.8 Herontwikkeling ANWB-locatie
In maart 2023 is de anterieure overeenkomst voor de ANWB-locatie afgesloten en is de raad hierover geïnformeerd in raadinformatiebrief 29 van 28 maart 2023. Hiermee heeft de gemeente de ambtelijke uren kunnen verhalen. Het bestemmingsplan 'Residentie Parkzicht' en het beeldkwaliteitsplan worden na verwachting in december 2023 vastgesteld.Het ontwerp is voor 400-425 woningen, waarvan 25% sociale woningen. Nadat het bestemmingsplan is vastgesteld kan de ontwikkelende partij in 2024 beginnen met het definitief ontwerp en de aanvraag voor de omgevingsvergunning voorbereiden. De uitvoering zelf zal op zijn vroegst eind 2025 van start gaan.
1.9 Herontwikkeling vm. Den Deijlschool
Eind 2024 is het definitieve plan gereed voor de herontwikkeling van de locatie vm. Den Deijlschool en is de omgevingsvergunningsprocedure (nagenoeg) afgerond.
Op 4 april 2023 is, na het doorlopen van een openbare ontwikkelcompetitie, de herontwikkeling van de vm. Den Deijlschool aan de Middelweg 33 gegund aan EFY. Vervolgens is in dat jaar ook de koop- & ontwikkelovereenkomst getekend. 2024 wordt gebruikt voor de uitwerking van de plannen tot een definitief ontwerp, de ruimtelijke procedure en de vergunningsprocedures. Nadat de vergunning onherroepelijk is geworden, wordt de locatie overgedragen. Gezien de nodige proceduretijd wordt dit begin 2025 verwacht. De gemeentelijke kosten voor de procedure die in 2024 worden verwacht, zijn gedekt door de verkoopsom.
1.10 Sanering en ontwikkeling gemeentewerf
Het nieuwe plan voorziet in ruimte voor groen, horeca, ontmoeten, spelen, parkeren en wonen. In het eerste kwartaal van 2024 wordt door de raad het 'Financieel kader' en 'Stedenbouwkundig Programma van Eisen' vastgesteld. Eind 2024 wordt het “Ontwerp Omgevingsplan” aangeboden ter besluitvorming aan de raad.De intentie is om 30% sociale, 40% midden-dure en 30% dure woningen te bouwen voor heel Wassenaar.
Medio 2025 kan worden gestart met de langverwachte en aan de bevolking toegezegde sanering van het terrein. Wij doen daarmee recht aan wat onze inwoners is toegezegd; eerst saneren, dan bouwen. Allereerst worden de huidige activiteiten van de gemeentewerf elders belegd. Dit wordt de raad separaat ter besluitvorming voorgelegd. De planning voor nu is dat omstreeks begin 2025 een nieuwe plek is gevonden en in gebruik genomen. Daarna kan in 2026 worden gestart met de realisatie van woningbouw.
1.11 Ontwikkeling Multifunctioneel Complex met woningbouw Kerkehout 2024
Het nieuwe plan voorziet in een nieuw multifunctioneel complex voor de BSO van Norlandia, kantine en kleedkamers voor S.V. Wassenaar en ruimte voor Buurtvereniging Kerkehout en Omstreken. Verder zal er op een veld van S.V. Wassenaar woningbouw worden gerealiseerd. In het eerste kwartaal van 2024 wordt door de raad het 'Financieel kader' en 'Stedenbouwkundig Programma van Eisen' vastgesteld. Eind 2024 wordt het “Ontwerp Omgevingsplan” aangeboden ter besluitvorming aan de raad. Er zijn woningen gepland in de sociale sector (30% en midden-dure sector (minimaal 40%)).
Herontwikkeling Duindigt
Op 14 december 2021 heeft de raad het 'Startdocument' en 'Stedenbouwkundig Plan van Eisen' vastgesteld voor de herontwikkeling van renbaan Duindigt. Binnen Stichting Beheer Renbaan Duindigt vindt een heroriëntatie plaats wat betreft de ontwikkelrichting. Hiervoor heeft de SBRD eerst nog een aantal stappen te zetten. Zodra het mogelijk is wordt de herontwikkeling weer opgepakt. Hierbij is het college bereid om af te wijken van het eerder vastgestelde Stedenbouwkundig Plan van Eisen. Zodra de planontwikkeling weer op gang komt wordt de gemeenteraad hierover geïnformeerd.
Uitbreiding Woonwagenstandplaatsen
In 2023 is het college gestart om te komen tot een uitbreiding van het aantal standplaatsen voor woonwagens voor reizigers op de locaties Lagerweide en Ruigelaan. Hiermee wordt uitvoering gegeven aan de Woonvisie Wassenaar 2021 - 2025. De plannen worden voorbereid in overleg met de huidige bewoners. Alle bewoners worden uitgenodigd voor de overleggen die hiervoor met regelmaat worden gehouden. In 2024 zal dit leiden tot een definitief plan voor zowel de ruimtelijke opzet als de verdeling van de standplaatsen. Op dat moment kan ook de ruimtelijke procedure worden gestart. De planning is dat de uitvoering in de loop van 2025 kan starten als het kan eerder. Op 24 januari 2023 heeft de Gemeenteraad budget beschikbaar gesteld voor procesbegeleiding. Zodra het project meer richting uitvoering gaat en de voorbereiding van de aanvraag omgevingsvergunning / ruimtelijke procedure kunnen starten is de verwachting dat er aanvullend budget hiervoor nodig zijn.
Herstructurering Oostdorp (project Woningbouwvereniging St. Willibrordus)
Met informatiebrief 033 van 25 april 2023 is de raad geïnformeerd over de sloop-en nieuwbouw plannen van Woningbouwvereniging St. Willibrordus. In Oostdorp zullen 62 grondgebonden woningen worden vervangen door circa 44 grondgebonden woningen en circa 57 appartementen. Voor 1 januari 2024 zal Willibrordus een aanvraag omgevingsvergunning indienen. De planning is dat in 2024 de woningen gesloopt worden en gestart wordt met de nieuwbouw. De oplevering vindt in 2026 plaats.
Instandhouding Huize Ivicke
De gemeente is afhankelijk van het Openbaar Ministerie wanneer de juridische procedures voor naleving van de instandhoudingsplicht (Erfgoedwet) van Huize Ivicke, waarvoor een last onder bestuursdwang is opgelegd, kan worden afgerond. Doel is dat veroorzaker van de overtreding de gemaakte kosten van circa 1 miljoen euro betaalt. Zolang er geen definitieve gerechtelijke uitspraken zijn en de financiële afwikkeling met de eigenaar niet is afgerond, kan op voorhand geen uitspraak worden gedaan over de financiële implicaties. Dit afgezien van het feit dat in afwachting van de gerechtelijke uitspraken de provincie zo’n 50% bijdraagt in de gemaakte instandhoudingskosten. Afhankelijk van de ontwikkelingen bij het uitvoeren van deze wettelijke taak, zal tussentijdse financiële bijstelling plaatsvinden bij de voor- en najaarsnota. Dat geldt zowel voor de terug te vorderen kosten als voor de juridische bijstand. maar ook voor te maken kosten voor eventuele nieuwe WOB/WOO-verzoeken. Voor het lange-termijn-behoud van het rijksmonument zal doorgegaan worden met het blijven stimuleren dat er een uitvoerbaar plan komt gericht op een algeheel herstel van de buitenplaats en een passend gebruik.
Bouw/renovatie Kievietschool
De voorbereidingen van de bouw/renovatie van de Kievietschool zijn gestart en in 2024 zal overeenkomstig een definitief ontwerp gestart worden met de bouw/renovatie van deze school. Tevens zal in 2024 een definitief krediet voor de renovatie, nieuwbouw, sloop en noodlokalen aan de gemeenteraad worden voorgelegd.
Rijnlands Lyceum 2024
Voor de bouw van de internationale afdeling van het Rijnlands Lyceum is d.d. 5-7-2022 een krediet beschikbaar gesteld en een krediet voor de eerste inrichting ten behoeve van onderwijsleerpakket en meubilair. Het Rijnlands Lyceum is bouwheer en het uitgangspunt is om de bouw te realiseren binnen het beschikbaar gestelde krediet. Overschrijding van het budget komt voor rekening van het schoolbestuur.
De oplevering is medio juni 2024 gepland. De leerlingen van de internationale afdeling betrekken na de zomervakantie 2024 weer het gebouw. Tot nu toe ligt het bouwplan op schema. De heipalen zitten in de grond en de tijdelijke bouwbrug is neergelegd.
Momenteel zijn de internationale leerlingen ondergebracht in 8 noodlokalen in de zuidwesthoek van het terrein. Deze lokalen zijn eigendom van de school. De omgevingsvergunning voor de huidige noodbouw heeft een termijn van 5 jaar en is ingegaan op 4 juli 2019. Na deze termijn (juli 2024) dient de school de betreffende grond weer in de oorspronkelijke groene staat te herstellen.
Nieuw gefuseerde school Stichting Katholiek Onderwijs Wassenaar (SKOW) (IHP 2019)
Eind 2024 is de vergunningsprocedure gestart voor een nieuwe gefuseerde school voor de SKOW op basis van het opgestelde definitieve ontwerp voor het integraal Kindcentrum.
In het Integraal HuisvestingsPlan (IHP) 2019 is voorzien in een nieuwe school voor de Sint Jozefschool en is vastgelegd dat er wordt inzet op een fusie van de Sint Jan Baptistschool aan de Anemonenweg en de Sint Jozefschool aan de Thorbeckelaan. De beoogde nieuwe locatie is de Burmanlaan, zodat met de nieuwe gymzaal daar en de bestaande kinderopvang in de voormalige wethouder Huibregtseschool een volwaardig IKC gevormd kan worden. Op 4 juli 2023 jl. is de startnotitie vastgesteld voor het ontwikkelingsproces.
De SKOW zal de bouw en de bouwbegeleiding op zich nemen, maar voor de ruimtelijke procedures staat de gemeente aan de lat. Hiervoor zal niet alleen het omgevingsplan opgesteld moeten worden en alle vooronderzoeken (archeologisch, stedenbouwkundig, flora & fauna, milieu, verkeersonderzoek enz.) uitgevoerd worden, maar ook aandacht worden gegeven aan een zorgvuldig communicatie- en participatietraject. In 2024 zal een voorbereidingskrediet voor de bouw van de gefuseerde school van de SKOW aan de gemeenteraad worden voorgelegd